tiistai 5. helmikuuta 2013

Laskujen maksamisesta kuulumisiin

Odottelen kämppistä kotiin tulevaksi. Ei sillä, viihdyn kyllä ilmankin, mutta netti olis kiva.

Kiinassa laskujen maksaminen hoituu vähän eri systeemillä kuin Suomessa. Siinä missä kotomaassa lasku pudotetaan postiluukusta tai sen saa kätevästi sähköpostiin tai maksun voi vielä kätevämmin laittaa suoravelotukseen, Kiinassa ...noh, kaikki on toisin. En ole ollenkaan perillä vielä kaikista koukeroista, mutta tiedän, että läjä käsinkirjoitun kuitin näköisiä lappusia löytyy aika ajoin asuinrakennuksen sisääntulon luota seinille kiinnitettyinä. Jokainen poimii näistä lippulappusista omansa ja käy maksamassa esimerkiksi vesilaskunsa sopivassa äföörientoimituspaikassa, joka voi olla esimerkiksi apteekki. 

Mulle tällä ei ole ollut suurta merkitystä tähän asti, koska paikallinen kämppikseni on hoitanut tällaiset aföörit meidän molempien puolesta. Vaan nytpä onkin käynyt niinnotta kuukausittain etukäteen maksettu netti on kämppiksen poissa ollessa "vanhentunut", ja alkanut kuukausi pitäisi käydä maksamassa paikassa X tietojen X (plus tietysti jonkinlaisen kielitaidon) kanssa. Ja mulla ei ole tietoa paikasta X enkä ole toistaiseksi ollut niin vieroitusoireinen että olisin viitsinyt tehdä asialle mitään. Sitä paitsi kämppiksen piti tulla takaisin jo viimeistään viikko sitten, joten odottelen tässä että päivänä minä hyvänä Joku Muu hoitaisi asian puolestani :B Vaikka mulla onkin niin naurettavan paljon itse luottamusta (ja etenkin luottamusta ympärillä oleviin ihmisiin), että uskoisin saavani hoidettua asian jos vaan haluaisin joskus lähteä ulos.

Määoonnääsviihtynyt erinomaisen hyvin sisällä. Tähän liittyy osittain se seikka, että jo viidettä päivää vatsani päästelee kummallisia rolisevia ja kurluttavia ääniä joiden seuraumuksena olen oppinyt ymmärtämään sanonnan "vatsa kuralla" todellisen merkityksen. Onni onnettomuudessa on, että jälleen kerran ongelma on sen verran pieni, että olen esimerkiksi kyennyt ongelmitta matkustamaan bussissa kaksi tuntia. En kuitenkaan ehdoin tahdoin halua lähteä kaupungille haahuilemaan, koska kaikenlainen liikkuminen saa vatsan toimimaan entistä vikkelämmin! Viikonloppuna ehdin testata huò xiāng zhèng qì jiāo náng:ia eli kiinalaista rohdosvalmistetta josta jo aiemmassa blogi-tekstissä mainitsin, mutta kaksi ensimmäistä pilleriä eivät tuntuneet tuovan vaivaan minkäänlaista helpotusta, niin että hyvänä farmaseuttina mutta huonona potilaana lopetin lääkkeen käytön siihen... Seuraavaksi voisin kokeilla jo ainakin kahdella aiemmalla matkalla turhaan mukana raahattuja Loperamideja, joille tosin täytyisi heittää käyttöohje ulkomuistista koska paketti on aikaa sitten kadonnut enkä nyt[kään] jaksa käyttää aikaa ohjeen etsimiseen netistä

Mitähän muuta. Kiinasta alkaa pikkuhiljaa löytyä ihmisiä joita voisi kutsua ystäviksi. Ja kielikin - vaikka kaukana Osaamisesta vielä ollaankin - alkaa olla jo sen verran hanskassa, että kaupassa käynti luonnistuu melkein mutkattomasti. Puhuminen on tosin edelleen yhtä hidasta, ja kun koululle tullessa kysyn keittäjältämme onko tänään lounasta (nyt loma-aikana ei läheskään aina ole), alan jo bussissa miettiä mitä sanoja käyttäisin, että kysyminen itse tilanteessa sujuisi vähemmän takkuisesti. Mutta hui kamala miltä tuntuu huomata, että mulla on seitsemäs viikko - seitsemäs kirjan kappale menossa. Vastahan mä aloitin! Ja se, että viikot alkaa olla vähissä, tarkoittaa myös sitä, että aika alkaa olla vähissä. Jää mulle onneksi hyvät pari viikkoa matkustella opiskelujen jälkeen kun nyt tehdään vähän tiheämmällä tahdilla lomista huolimatta. 

Tällaista tänne. Erinomaisen hengissä ja hyvävointisena jään odottelemaan lauantaisia raketinräjähdyksiä sekä tuumailemaan, mitä teille seuraavaksi kertoisin elämästä täällä.

8 kommenttia:

  1. Loperamideja otetaan kahden kapselin alkuannos ja sitten yksi jokaisen ripuliulostuksen jälkeen. Muistahan juoda paljon...

    Koeta nyt jotain tehdä siellä uutena vuotena, kun se ilmeisesti niin iso juttu on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh kiitos, jäi kyllä ottamatta, maha rauhoittui pikkuhiljaa viikon myllertämisen jälkeen. Ja oon koittanut tsempata juomisen kanssa ^^

      Uusi vuosi oli kivaisa - ja olin ihan tyytyväinen yksinoloon ja rakettien ihailuun ikkunan ääressä karkkipussi kädessä ja luurit korvilla parin väsyttävän viikon jälkeen ^^ Jos satun Kiinaan toisen kerran vastaavaan aikaan niin koetan sit tsempata :D

      Poista
  2. Olipa taas ihana lukea kuulumisiasi. Täällä Suomessa odotellaan kevättä, tai minä ainakin odotan, enemmän kuin minään muuna vuonna aiemmin :) Ei kai tullut viime kesänä kerättyä tarpeeksi valoa varastoon kun sitä kaipaa jo niin paljon. Muuten tänne ei ihmeitä kuulu, töitä ja nopeita viikonloppuja. Uskon vakaasti siihen, että aikaakin on enemmän kun valo lisääntyy, nyt ei jaksa iltaisin kuin hölmöttää kun on niin pimeää ja tuntuu että kello on jo vaikka mitä. Aika tosiaan menee nopeaan, mutta minusta ei kuulosta pahalta ajatus siitä, että olet jo kohta takaisin Suomessa. Mutta ihanaa, että viihdyt siellä. Nauti :)

    -Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heip,

      kiva on kuulumisia aina välillä kirjoitella, mutta totesin tässä jolle kulle tutulle joku päivä että henkilökohtaisesti kirjoittaminen on helpompaa, koska eri ihmisille kertoo erilaisia asioita mutta blogissa "pitäisi kertoa kaikki", rajaaminen on hankalampaa. Huomaan myös olevani jo niin tottunut täällä elämiseen, ettei asiat enää sillä tavalla kummastuta - vaikka haluaisinkin että kummastuttaisi! :D

      Hmm, toivotaan sitten että kevät tulee Suomeenkin aikaisin. Voin muuten suositella lämpimästi: jos joskus haluat muuttaa aurinkoiseen paikkaan jossa on kiva sää käytännössä ympäri vuoden niin Kunming olis vahvoilla ;)

      Jees, koetan viihtyä loppuajan yhtä hyvin kuin alunkin (vaikka eilen taas porukoiden kanssa Skypessä jutellessa ikävä kirpaisi eri tavalla kuin ikinä muulloin kun elelee täällä omissa maailmoissaan)... Ei mulla vielä[kään] koti-ikävää silti ole - mutta toki aion nauttia sit Suomeen tultua siellä olosta myös, eikä se oo vaikeetakaan kun siellä on niin paljon hyviä ystäviä oottamassa Ü

      Poista
  3. Nettipaasto on ihan hvasta valilla :) Taalla Ghanassa kaikki laskut maksetaan prepaideina etukateen. Puhelimet tottakai, sahkot ja muutkin. Esim. vuokra pitaa maksaa vahintaan 2 vuodeksi etukateen, joskus vaaditaan 5 vuodenkin vuokraa etukateen... Jokaisella jutulle on toki omat pisteensa mista niita saa, mutta niita on niin paljon ettei siita tule ongelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O.o kahdeksi vuodeksi etukäteen on kyllä aika tiukka! Mielenkiintoista. Kiva kun ootte päivitelleet blogia ahkeraan, hauska käydä lukemassa teidän kuulumisia muista maailmoista välillä kanssa :)

      Poista
  4. Onpa mahtavaaaa tulitusta.sellaista on vain isossa maassa varmaankin.Harmi ettei kuvaus nyt onnistu mut varmaan mielikuvana vielä vahvempi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm - nyt en kyl ihan tiedä kelle tässä vastaan, mutta totesin itsekin hetken kameran kanssa pelleiltyäni että ei tule näillä taidoilla ja varusteilla mitään, joten istuin sitten loppuillan kaikessa rauhassa ikkunan ääressä ihailemassa :) Ja kun muistot muuttuu joka kerta kun niitä muistelee niin muutaman vuoden päästä oon varmaan sitä mieltä etten koskaan voi kokea mitään vastaavaa... :D Tiedä vaikka joskus toistekin Kiinassa sattuisin olemaan uuden vuoden aikaan, mutta kokemus on silti varmasti erilainen joka kerta.

      Poista