maanantai 25. helmikuuta 2013

Ylläreitä Kiinassa: vessajuttuja


Jeah, sain tänään viimein puoli kolmelta vääntäydyttyä suihkuun, kun sovittiin Jordonin kanssa, että tavataan neljältä, syödään jotain pientä tai vähän isompaa ja lähdetään Grand View Parkiin. 

Meillä ei tule kämppiksen kanssa ilmeisesti aina ihan kommunikoitua asioista - suihkun aikana kylään tuli ihmisiä (ei siinä sinänsä mitään, olis vaan ihan kiva tietää noin yleisesti ottaen jos meille on tulossa vieraita; usein kämppis kyllä ilmoittaakin). Puhtaita vaatteita en tietenkään arvannut ottaa mukaan et olisin voinut pukea. Niinpä siinä hiuksia kuivaillessa vähän säikähdin, kun joku alkoi rämpätä vessan lukittua ovea, ja ehdin parahiksi livahtaa oven taakse piilon ja tyrkätä jalan oven eteen juuri kun lukko antoi periksi. Kysymykseen "kuka siellä" mörähti jotakin miehen ääni, ja ovi painui takaisin kiinni. Eipäs ihan mennyt vilautteluksi. Jatkoin hiusten kuivailua oven takana niin ettei pääse muut vieraat yllättämään. 

Hupsista. Niinkin voi käydä.
Puoli minuuttia myöhemmin säikähdin uudelleen pahemman kerran, kun ihan siihen viereen lattialle räsähti säpäleiksi reiluhko palanen katosta. Silleen sopivasti, etten tiedä miltä mun pää näyttäisi jos en olisi seisonut oven takana vahdissa. Sillä hetkellä vessa alkoi tuntua ahdistavalta paikalta, joten kietaisin pyyhkeen päälle, otin hiusten kuivaajan mukaan ja livahdin omaan huoneeseeni. Vieraat lähtivät muutamassa minuutissa (olivat vain hakemassa joitakin tavaroita), ja kerroin Margaretille kuin suurenkin uutisen, että vessan katto alkaa hajota ja pala putosi jo melkein mun päähän. "Joo, mä tiesin", oli vastaus. Eh...? Eikö asialle kannattais tehdä jotain? Mutta täällä Kiinassa mentaliteetti tuntuu olevan toisenlainen. Antakaahan kun kerron:

Meidän vessasta hajosi reilu kuukausi sitten hana. Parahiksi silloin, kun käppis oli matkalla. Onneksi ihanat couchsurffarini olivat juuri sopivasti kylässä, niin että tee-se-itse-Jordon melkein pelasti tilanteen. Ongelmana sattui vaan olemaan se, että täällä tupataan laittamaan homma kasaan kunhan-on-vähän-sinne-päin -asenteella, ja niinpä yhden asian korjaaminen johti siihen, että huomattiin miljoona muuta ongelmaa. Ei sentään, mutta lavuaarin vesiputki oli kanssa pakko irrottaa ja sen jälkeen sitä ei meinannutkaan saada enää paikalleen ennen kuin suostuttiin käyttämään siihenkin asti hyväksi todettua kiinalaista menetelmää eli muovipussia tiivisteenä. Joku putkimies osais varmaan selittää tän vähän paremmin.

Sirpaleet tuottaa onnea vai miten se meni?
No, surffareiden lähdettyä kaksi asiaa oli kunnossa: hana oli ehjä eikä vuotanut, ja lavuaarin vesiputki oli tiivistetty paremmin niin ettei sekään vuotanut. Mutta ei ehtinyt kulua kuin pari päivää, kun kolmas ongelma ilmeni: kotiin tultuani kuumavesivaraajan tiivisteistä tjtn toinen tiputti. Neljän tunnin harkinnan ja pohdinnan ja muutaman yrityksen ja periksi antamisen ja uuden pohdinnan ja antaa-olla-hetken jälkeen sain ratkaistua ongelman virittämällä Suomesta mukaan tulleen kuminauhan kiristämään tappia niin, että tippuminen lakkasi.

Noniin, sitten hajosi katto. Muita ongelmia ei periaatteessa ole, mitä nyt kuumavesivaraajan pistoke iskee kipinää aina satunnaisesti kun sen laittaa päälle tai sammuttaa, ja vessan vesisäiliö ei aina ymmärrä rajojaan vaan jatkaa täyttymistä loputtomiin, jolloin vesi poistuu (onnellisen sujuvasti) suoraan pönttöön. Käytännössä siis vessa vetää itseään koko ajan, kohina vaan käy. Ongelma on helppo korjata, vähän paukauttaa vesisäiliön kylkeä niin kohina lakkaa. Sama pamauttaminen auttaa myös silloin, jos vesisäiliö ei ollenkaan täyty eikä vessaa siis voi vetää. Olen kokenut itseni harvinaisen kyvykkääksi ihmiseksi kun olen ratkaissut kaikki nämä kummalliset ongelmat itse.

Ja keittiön hana on vuotanut koko sen ajan kun olen ollut täällä. Kun mainitsin asiasta, M kertoi sanoneensa asiasta vuokranantajalle, joka oli todennut että "ei se mitään haittaa". No ei varmaan haittaa vuokranantajaa se millainen vesilasku vuokralaiselle tulee. No, ei siinä auta muu kuin koettaa joka kerta hanaa käytettyään koettaa vääntää tappi niin ääriasentoon kuin mahdollista, ettei hana jää tiputtamaan. Mutta antakaas olla, kerrankos sitä vähän vääntää liikaa ja tappi menee yli ääri asennon. Ja silloinkin hanasta tulee vettä. Nyt on sitten sama kumpaan suuntaan hanaa kääntää, vettä tulee kumminkin. Yksi asia on kuitenkin korjautunut: kun hana on millilleen keskellä, se ei tiputa. Jeah!

Että terveisiä Kiinasta. Täällä turvallisuuteen suhtaudutaan vähän toisella tavalla, sen huomaa liikenteessäkin. Mutta siitä voisi kertoa ihan oman juttunsa. Niin kuin kiinalaisista vessoistakin. Mulla alkaa olla kohtalainen kokoelma valokuvia kokemistani vessoista tällä reissulla - katsotaan maltanko odottaa Japaniin saakka vai postaanko jossain vaiheessa oman merkintänsä kiinalaisista vessoista.

PS. Jordoniuksen Instagram-kuvissa olen mäkin edustettuna huikeassa kolmessa kuvassa. Ainakin. Muun muassa tän hetken uusimmassa näpäyksessä, joka otettiin kun eilen autoin Jordonia siirtämään tavaransa guest housesta varsin mukavan keski-ikäisen gentlemannin asuntoon, jossa iltakylässä jutusteltiin mukavia ja katseltiin ilotulituksia. Voi että, kyllä mulla ois monta juttua taas mielessä mut taidan jättää tällä kertaa kuulumiset tähän :)





2 kommenttia:

  1. Hassuja vessa juttuja, sanoi Laura. Myös täällä Ghanainmaalla asiat korjatan niin, että ne toimii taas vähän aikaa. Ja jos pyydät korjaamaan jotakin, niin siinä tietty menee muutama päivä, että korjaaja tulee, sitten menee ehket vielä muutama päivä, etä osa hommataan ja sitten kun se lopulta on tehty, niin sitten huomaat, että siinä ihan vieressä on toinen ongelma. Tapana on siis korjaajilla jättää projekti hiukan vaiheeseen niin, että lisää korjattavaa tulee ja heille hommia. Tästä on tähän mennessä esimerkkejä sähköhommista, pesukoneenkorjaajista ja puusepistä. Yksi lisätienesti keino on myös jonkun toisen kohdan rikkominen siinä korjauksen ohessa. Paikallisten kauhutarinoiden mukaan tämä on viety Nigerian puolella pidemmälle, siten että leikkauksessa kirurgi tekee pienen erheen leikkauksen aikana, jota sitten pääset seuraavaksi leikkauttamaan. Mutta kokonaisuudessaan tapa on siis hyvin työllistävä, voisi harkita Suomeenkin omaksumista työllisyystilanteen parantamiseksi... (jos tuosta edellisestä sai jotain selvää niin hyvä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kertoa toiste lisää hassuja vessajuttuja ^^

      Hmm, on se hyvä että työläisillä riittää töitä. Ei kai siihen muuta voi oikein sanoa, eh. Tosin leikkauksessa tahallaan mokaaminen on kyllä jo kohtuuttoman törkeää...

      Poista