perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kuivuutta, konstruktiota ja kaheleita Kunmingissa

Kunmingissa asuvalle GoKunming on mukava internet-sivusto, josta voi bongata itselle mielenkiintoisia tapahtumia. Variaatiota löytyy pyöräretkistä kielikouluesittelyihin, keikoista teatteriesityksiin ja leffailtoihin. Lisäksi GoKunming tarjoaa kiinan kieltä taitamattomille lyhyehköjä englanninkielisiä uutispläjäyksiä siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Olen tilannut sähköpostiini suunnilleen viikottain ilmestyvän uutiskirjeen, josta poimin seuraavat kolme juttua teidänkin iloksi:


 *  *  *

Kunmingissa on kuivaa. Kämppiksen mukaan täällä ei ole satanut neljään vuoteen. Niinpä kaupungin viranomaiset ovat [taas] ilmoittaneet, että vedenpainetta lasketaan "hamaan tulevaisuuteen", ja tästä päivästä lähtien vain kello 16 ja 20 välillä paine on normaali (ei haitannut suihkussa käyntiä ainakaan tänäaamuna). Pahimmillaan vedentulo saatetaan jossain vaiheessa katkaista joiltakin alueita kokonaan. Niin on tehty ennenkin. Hätätoimenpiteenä on myös perustettu kaupunkilaisille kuuma linja, johon soittamalla voi ilmoittaa vuodoista ja rikkinäisistä putkista. Vuosi sitten GoKunming kertoi, että kaupungin eteläpuolella sijaitseva Dianchin(1), Yunnanin suurimman järven pinta oli laskenut 33 cm edellisen vuoden aikana. Niinpä järvessä oli vaivaiset 83,1 miljoonaa kuutiometriä normaalia vähemmän vettä.

Niinpä mun iho on kuiva. Käsivarretkin hilseilee. Ei pahasti, mutta en muista, että Suomessa olisin koskaan joutunut rasvaamaan käsivarsia. Ja mua janottaa jatkuvasti - en jaksa juoda niin paljon, että jano lähtisi. Taidan olla jo liian tottunut janon tunteeseen. En muista olenko vielä ehtinyt mainita, että hiuksissa kuivuus on tuntunut alusta asti; ne taipuvat paljon vähemmän; jos kampaan märkinä, niin piikksuoriksi jäävät. Irlantilaistuttu sanoi, ettei ole Kunmingiin tulon jälkeen käyttänyt ollenkaan suoristusrautaa. Kaikesta huolimatta mä en taida ihan tajuta mitä tää merkitsee näille ihmisille. Suomessa kun ei ole [mun aikana ole] koskaan [ollut] tällaista.

(1) Samainen Dianchi-järvi, jonka pohjoispäädyssä kävin pari viikkoa sitten kielenopettajani kanssa lokkejä pällistelemässä ja postasin kuviakin. Vettä ei tosin julkaistuissa kuvissa juurikaan näkynyt


 *  *  *

Toinen silmiin osunut uutinen joka koskettaa minua, oli Běijīnglù:n (lù = katu) rakennustöiden jatkuminen "vielä ainakin yhdeksän kuukauden ajan". Běijīnglù on yksi kaupungin käytetyimmistä kaduista, jota pitkin kuljen bussilla päivittäin täältä pohjoisesta keskustaan. Metrolinjan luomisen aiheuttamat rakennustyöt ovat aiheuttaneet sen, että vähintään puolet muutaman kilometrin matkasta autot ajavat kahdeksan kaistan sijaan 4 - 5 kaistalla sinisten peltiseinien välissä. Jeah, ruuhkat siis jatkuvat. Olen useasti pohtinut, että jos tulisin takaisin vaikka kolmen, neljän vuoden päästä, olisiko tilanne edelleen yhtä kehno.

*
Běijīnglù, Kūnmíng. Tästä mä kuljen tuollaisen kaksikerroksisen bussin yläkerrassa melkein
joka päivä. Maisema on tosin ehtinyt jo vähän muuttua. Kuva osoitteesta GoKunming.
jälkilisäys: Kuva ei muuten ole mun mielestä Beijinlu:lta vaan lännempänä
sijaitsevalta pohjois-eteläsuuntaiselta kadulta jota bussilinja 84 kulkee...

Kevennyksenä "tää on niin Kiina" -juttu. Homman valmistuttua on pyörilijöillekin luvassa oma (tai skoottereiden kanssa jaettu? mutta muista liikeelläolijoista vapaa kaista), mikä on tietysti sangen mukavaa. Paitsi jos on asunut Kiinassa ja tietää paremmin, kuten tämä artikkeliin kommentin jättänyt "pitkä amerikkalainen": 

"Wonderful, if like all other projects the nice new bike lane the first day will be filled with cabs, parked cars, vendors, scooters going the wrong way, and for some reason all the people that do not like walking on the sidewalks, but would rather clog up the bike lane and or street. ---
- Tallamerican"

..vapaasti käännettynä "Upeaa, jos - kuten aina - uusi upea pyöräväylä täyttyy ensimmäisenä päivänä takseista, pysäköidyistä kärreistä [joilla myyjät kuljettavat & myyvät hedelmiä], kojuista, skoottereista menossa väärään suuntaan, sekä kaikista ihmisistä, jotka jostain ihmeen syystä haluavat mieluummin kävellä kadulla tai pyöräväylällä kuin jalkakäytävällä."


 *  *  *
 
Kolmas uutinen on toinen "tää on Kiina"-juttu, jota mun ei oikeastaan enää tässä vaiheessa tee edes mieli postata, mutta jotain se kertoo yhteiskunnasta ja käyttäytymiskulttuurista joten anti mennä. Männälauantaina joku puoli-isokiho hermostui lentokentällä, kun oli myöhästynyt aiemmaksi varaamaltaan lennolta, varannut sitten uuden lennon samalle päivälle ja myöhästynyt siltäkin. Kyllä vähemmästäkin ärsyttäisi, eli mies päätti vähän hermostua. Videolta voi ihailla neljän minuutin ajan tilanteen kehittymistä, kun kiinalaisherraa ottaa pannuun. Ja jälleen kommenteista irtoaa helmiä kiinalaisesta kultturista, kuten 

"3:36 Random woman in yellow shirt casually walks through the crime scene, then stands in the front row expressionless, with hands in her pockets. Just wanted to get a closer look?
eli "keltapaitainen nainen kävelee rennosti rikosnäyttämön halki, seisahtuu ihmisjoukon eturiviin ilmeettömänä, kädet taskussa. Kenties hän vain halusi nähdä paremmin?"


 *  *  *

Tällaisia uutisia Kunmingista. Mutta kuten uutisilla on yleisesti tapana, tässäkin esitellään pääasiallisesti niitä ikäviä juttuja. In my opinion Kunming on upea paikka, enkä ole tavannut ketään viimeisen artikkelin päähenkilön kaltaista henkilöä. Tyttöjen täällä näkee kohtuullisen usein hermostuvan poikakavereilleen niin että kyyneleet lentää kun kadunvarrella käydään parisuhdekeskustelua kurkku suorana huutaen. But that's another story...

4 kommenttia:

  1. Tää onkin yllättävää. Mie siis olen kuvitellut, että kiinalaiset ovat hyvin hillittyjä! :D Ja kuvittelin myös, että Kiinassa asiat ovat järjestyksessä - ei vuosikausia rakennustyömaata ja epäjärjestystä liikenteessä. Mistäköhän nää munkin kuvitelmat kumpuaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Japanista ^^ - en muista tarkkaan mitä kaikkea ajatuksia mulla Kiinasta oli etukäteen, mutta tää on kyllä hyvin erilainen paikka kuin luulin. Rennompi. Aasialaisten yhteydessä puhutaan jotenkin aina kasvojenmenettämiskulttuurista ja niin päin pois, mutta siinä missä se käsittääkseni Japanissa pitää edelleen hyvinkin tiukasti kutinsa, Kiinassa.. no, Kiinassa on vähän niin ja näin. Mulle ei ole tullut kai vastaan vielä yhtään tilannetta, jossa olisin miettinyt, että menettikö tässä nyt joku kasvonsa. Ei täällä tunnuta sellaista miettivän :)

      Poista
  2. Veden tulosta: meille tulee vetta kaksi kertaa viikossa, maanantaina ja torstaina. Onneksi on iso sammio pihalla, joten vetta saa muunakin aikana, tosin paine ei riita suihkutteluun. Sahkot on samoin saannostelyn alla, tosin Temaan tulee hyvin, kun ollaan tarkein teollisuuskaupunki, niin hommat seisos liikaa jos taalla olisi pitkia katkoja. Nyt on vain joka kolmas yo ja joka kolmas paiva sahkot poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, kyllä täällä vielä selvästi paremmissa kantimissa ollaan. Johtuuko muuten sielläkin vedenvähyys myös kuivuudesta vai jostain muusta?

      Poista